Moje gotowanie nie na ekranie – ryba smażona!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dziś smażyłam na obiad filety z dorsza, a zrobiłam tak:

- osuszyłam filety papierem, aby wyciągnął z ryby wodę,

- filtety skropiłam cytryną, posoliłam i popieprzyłam,

- odczekałam 15 minut, aby ryba się przegyzła,

- w miseczce roztrzepałam dwa jajka i też dodałam soli, pieprzu i kilka kropel cytryny,

- filety pokrojone na mniejszcze kawałki obtoczyłam najpierw w mące, potem w jajku i ponownie w mące,

- smażyłam na gorącym oleju z każdej strony do zrumieniena się.

Rybka wyszła pyszna, a do tego ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.

Polecam ten przepis, gdyż takie potraktowanie ryby sprawia, że jest w środku soczysta, a z wierzchu – chrupiąca.

Nowym aparatem uczę się robić zdjęcia – żywności właśnie. :)

 

 

Print Friendly
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *